Solera και Ρωμέικο για "ιδιαίτερους ουρανίσκους"

Το οινοποιείο Ανώσκελη, που βρίσκεται στο συνονόματο χωριό του Νομού Χανίων, ξεκινά μια προσπάθεια ιδιαίτερη, με πρωταγωνιστή το Ρωμέικο και την μέθοδο Solera.


Για την οινοποίηση του συγκεκριμένου κρασιού έχει επιλεγεί η μέθοδος Solera.


Μία μέθοδός, ιστορική (19ος αιώνας) και πατενταρισμένη από τους Ισπανούς , για την δημιουργία των γνωστών παγκοσμίως sherry. Η βασική ιδέα της διαδικασίας, αφορά την μετάγγιση και ετήσια προσθήκη βαρελάτων οίνων από διαδοχικές σοδειές, σε ένα ενιαίο δοχείο (βαρέλι), κατα προτίμηση μισογεμάτο.





Τα κρασιά που οινοποιούνται με Solera, στόχος είναι να παλαιώσουν πιο ομαλά και να αποδώσουν χαρακτήρα και αρώματα που συναντάμε συνήθως σε ένα brandy.



Ας μιλήσουμε για το Ρωμέικο. Είναι μία ερυθρωπή και αρκετά ευοξείδωτη ποικιλία, η οποία φύεται και καλλιεργείται κυρίως στον Νομό Χανίων.

Μια ποικιλία που μπορεί να παράξει οίνους, εκτός απο ερυθρούς ξηρούς, συναντάμε και blanc de noir οινοποιήσεις, αλλα και λιαστά επιδόρπια χωρίς προσθήκη αλκοόλ.


Το συγκεκριμένο κρασί, παλαιώνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, με κρασί απο 3 διαδοχικές σοδειές. Με το κεχριμπαρένιο χρώμα του και την υπέρμετρη διαύγειά του, μας δίνει αρώματα καραμελωμένων ερυθρών φρούτων, όπως πετροκέρασο ,με τον καπνιστό και μπαχαρένιο χαρακτήρα του, να σιγοντάρει. Οι τανίνες του μαλακές, αν και λίγο στηπτικές, με τις βαλσαμικές νότες να θυμίζουν ξηρή madeira. Ενα κρασί, που μπορείς να απολαύσεις, είτε μόνο του, αν είσαι λάτρης του brandy, είτε με ενα ζουμερό λαγό στιφάδο ή μια χανιώτικη κρεατόπιτα, μια πηχτή ή και συκώτι σαβόρε.



38 views0 comments

Recent Posts

See All